25/10 - 2009 - 18:44 bra att veta ;)

Hej! Nu ska ni få veta lite fakta om katter
fakta om katter

En katt kan leva i kan leva 15-20 år, om den blir väl omhändertagen. Det finns katter som blivit upp emot 30 år, men detta är väldigt sällsynt. Katten är beroende av sin ägare hela livet, den ser på sin ägare som den en gång såg kattmamman, som den som ger den mat, värme och trygghet.

En katthona kan para sig med flera hanar under löpperioden, och kan därför få en kull med helt olika färger på kattungarna. Katthonan är dräktig i nio veckor och kattungarna är blinda och döva när de föds. Under de tre till fyra första veckorna är de helt beroende av kattmamman, som förser dem med näring och håller dem rena. Vid 10 dagars ålder öppnar kattungarna ögonen och vid tre veckor kan de stå på sina små ben, höra och se. När kattungarna blivit fyra veckor kan de börja äta fast föda och vid sju veckor kan de springa, hoppa och klättra.


kattens ursprung

Urkatten uppstod i Asien, och först urskiljde sig den gren som bland annat består av lejonet och tigern. Därefter uppstod tre grenar med ozelot, asiatiska och afrikanska kattarter. Slutligen uppkom de fyra grenar som ledde till lodjur, puma, leopard och tamkatt. Tamkattens närmaste vilda släkting är alltså leoparden.

Den första anfadern till tamkatten utvandrade från Asien till Afrika för mellan 6-8 miljoner år sedan.

Olika kattdjur finns på alla kontinenter utom på Antarktis, vilket gör katterna till ett av de mest framgångsrika rovdjurssläktena på jorden.


tamkattens historia

Utvecklingen från den afrikanska vildkatten till dagens många olika kattraser och typer av katter tog ungefär 4000 år. De första tama katterna förekom i Egypten för 3500 år sedan och användes då för att hålla råttor och möss borta. Man började så småningom betrakta katten som ett heligt djur och den som dödade en katt fick ett strängt straff. När en katt dog fick ägarna sorg och man balsamerade katten och förde den till kattguden Basts tempel.

Handelsmän tog med sig katter från Egypten till Italien och den spred sig vidare genom Europa och nådde England på 900-talet. Dessa första katter i Europa var korthårskatter. De långhåriga kattraserna tror man kommer från Iran och Afganistan och fördes in i Europa på 1500-talet.

Under medeltiden förändrades synen på katten. Inom den kristna kyrkan började man tro att katter hade samröre med djävulen. Många katter brändes och torterades under denna tid.

Först på 1700-talet, under upplysningstiden, började avskyn mot katter att försvinna. Man upptäckte att katten var användbar som råttfångare i hushållet.

Under 1800-talet blev katter mycket vanliga och i mitten av århundradet påbörjades aveln av katter och de första raskatterna uppstod. De första kattutställningarna kom också vid denna tid.

Idag finns ungefär 40 kattraser som är godkända av FIFe (Fédération Internationale Féline). De vanligaste kattraserna i Sverige är, förutom huskatten, Norsk skogskatt, Perser, Helig Birma, Ragdoll och Maine Coon. Beräkningar visar att det finns 1,6 miljoner katter i Sverige, men eftersom katter inte behöver registreras kan man inte veta helt säkert hur många katter det finns. Antalet hundar i Sverige är 950 000 och alltså är katten mycket populärare än hunden som husdjur i vårt land.


beteende hos katt

Det påstås ofta att katter bara gör det de själva har lust att göra. En del människor beundrar självständigheten hos katter och ser den som ett bevis på att katter är intelligenta, vi kan inte styra katten. Andra tycker att oberoendet är ett uttryck för dumhet, det går inte att tämja en katt, så som man kan tämja en hund.

Även om katter inte är lika sociala som hundar vanligtvis är, så lever katter i vilt tillstånd i grupper, precis som lejon. Tamkatter blir oftast mycket tillgivna sin ägare och även andra husdjur. För att du ska trivas tillsammans med din katt är det viktigt att förstå och acceptera kattens beteende. Många människor tror att det inte alls går att uppfostra en katt, men arbetar man utefter kattens naturliga beteende kan man få ett bra förhållande mellan katt och ägare. Belöningen blir en belåten och någorlunda uppfostrad katt som delar ditt liv utan större problem.


varför katter spinner

Varför katter kan spinna är fortfarande inte helt fastställt, men det finns olika teorier om hur katten får fram det spinnande ljudet. En teori är att katten åstadkommer sitt spinnande via nervpulser till muskulaturen i svalget och buken. Spinnandet är ett medfött beteende och hur benägen en katt är att spinna anses gå i arv.

Den vanligaste orsaken till att katter spinner är att de mår bra. Spinnandet uttrycker kattens behov av social kontakt med ägaren. Det kan också vara en del av kommunikationen mellan en katthona och hennes ungar. Viktigt att veta är att katter även kan spinna när de är riktigt rädda eller har mycket ont. Då använder katter spinnandet för att lugna ner sig själva.


varför katter klöser på möbler

När din katt kommer och hälsar på dig, stryker den ofta huvudet och kroppen mot dina ben. Delvis gör den så för att på ett vänskapligt sätt ta kontakt med dig, men det ligger mycket mer än så bakom detta beteende. Det katten egentligen gör, är att doftmarkera dig. På kattens tinningar och i dess mungipor sitter speciella doftkörtlar. När katten stryker sig mot dina ben markerar den dig med sina doftämnen. Du känner själv inte dessa dofter, men för katten är det viktigt att dela doftämnena med vänskapligt sinnade medlemmar av sin familj. Efter att katten hälsat färdigt sätter den sig ofta och slickar pälsen på sidorna av kroppen. Det gör den för att läsa av dina doftsignaler, som den samlat i sin päls när den strök sig mot dig.


varför katter trampar när den lägger sig i ditt knä
Beteendet är en kvarleva från kattungestadiet, när katten låg hos sin mamma och diade. Genom att trampa mamman på magen stimuleras mjölktillflödet. När vuxna katter börjar trampa i ditt knä, så återvänder katten till kattungestadiet. När ägaren sätter sig ner och verkar avslappnad, ger detta en signal till katten att vi är deras mamma som är beredda att ge dem mat. I dessa situationer är det viktigt att inte köra bort katten, eftersom katten då känner sig bortstött av sin kattmamma


varför man inte ska stirra på en katt

I kattens ögon är en stirrande människa ett hot. Stirra därför inte på en katt utan se på den med halvslutna ögon och blinka då och då. Detta kommer katten att känna sig lugn och avslappnad. Den som är rädd för, eller av annan orsak inte tycker om katter, men ändå blir konfronterad med en sådan, brukar nonchalera katten som om den inte fanns. Detta gillar katten och vill ta närmare kontakt. Stirra istället på den, om du vill vara ifred.


varför katter putsar pälsen

Tamkatten vill hålla pälsen ren. Genom att slicka pälsen stimulerar den även sina hudkörtlar, vars sekret håller pälsen vattentät och ger den ett skikt, som isolerar mot kyla. Är det varmt, slickar sig katten för att väta pälsen. Det våta avdunstar och har en kylande effekt. Att putsa pälsen är ett grundläggande behov hos katten. Slutar en katt att tvätta sig, betyder det att något är fel och det är dags att ta med katten till veterinären.


beteendeproblem hos kattter

Precis som alla andra husdjur, kan katter lägga sig till med ovanor som gör att de inte fungerar så bra med sina ägare och andra djur i familjen. Ett vanligt problem med katter är att de börjar kissa/bajsa utanför lådan.


om katten kissar/bajsar utanför lådan eller markerar revir

Om en hankatt börjar markera revir, kan det bero på att katten är okastrerad. Lösningen på detta är naturligtvis att kastrera hankatten. Att ha en okastrerad hankatt som innekatt om den inte ska användas för avel är inte lämpligt. En hankatt som kastrerats blir oftast mycket lugnare och mer tillgiven än en okastrerad katt.

Vid negativa förändringar (i kattens ögon) kan katten börja kissa eller bajsa på ”fel” ställe för att protestera. Negativa förändringar kan vara allt från att kattlådan flyttats eller att du börjat använda en ny sorts kattsand, till att katten protesterar mot att det kommit ett nytt husdjur eller ett nytt barn i familjen. För att komma tillrätta med detta problem måste man först och främst göra rent olycksplatsen noggrant så att katten inte går dit igen. Man kan också täcka över platsen med aluminiumfolie eller ställa dit kattens matskål, eftersom katter aldrig vill äta och gå på toa på samma ställe. Det är också viktigt att berömma katten när den använder kattlådan, så att detta förknippas med något positivt.

Att katten kissar/bajsar utanför lådan kan också bero på att kattlådan töms för sällan. Katter vill ha en någorlunda ren låda för att utföra sina behov.

En alltför väl rengjord låda kan också göra att katten vägrar gå dit. Om du använder starka rengöringsmedel när du gör rent lådan kan doften göra att katten inte vill gå på lådan.

För övriga beteendeproblem är det bäst att vända sig till sin veterinär, där man kan få tips och råd om beteendestörningar hos katter.


kattens hälsa

Hur väl du än sköter om din katt, så är det troligt att den blir sjuk någon gång under sin livstid. Din katt kan inte tala om var den har ont eller om något känns fel, så därför är det viktigt att du är uppmärksam på fysiska eller mentala förändringar hos din katt. Vissa delar som har med kattens hälsa att göra, men som ändå hör den friska kattens skötsel till, hittar du på sidan om kattskötsel. Där läser du om kastrering, avmaskning och vaccinationer. Denna sida inriktar sig mer på de vanligaste sjukdomar som kan drabba katter. Några av de vanligaste sjukdomarna är listade här och beskrivs med symtom och behandlingar. Ta dock alltid det säkra före det osäkra och kontakta din veterinär när din katt blir sjuk.


skaffa en försäkring till din katt!

Även om du "bara" har en bondkatt, som inte kostat dig många kronor i inköp, så är katten förmodligen en del av din familj och mycket viktig för dig. Se därför alltid till att din katt är försäkrad, annars kan du råka ut för otrevliga överraskningar när din katt blir sjuk och du måste ta den till veterinären. Om katten behöver opereras eller vårdas på djursjukhuset kan kostnaderna snabbt stiga över 10 000 kr. En veterinärvårdsförsäkring är det minsta skyddet man bör ha till sin katt. Den går in och täcker höga veterinärvårdskostnader om olyckan är framme. Kattförsäkringar kan se lite olika ut beroende på vilket försäkringsbolag du väljer, så kontrollera de olika bolagens alternativ innan du bestämmer för vilken försäkring som passar dig och din katt.


hur man märker att katten är sjuk

När du ringer veterinären frågar denne ofta om följande:

  • Vilken ras, ålder och kön din katt har.
  • Vilken kroppstemperatur din katt har – normaltemp är 38,0 –39,0 grader.
  • Hur din katt uppträder, om den har förändrat sitt beteende etc.
  • Om din katt har hosta och hur andningen är.
  • Hur pälsen ser ut.
  • Om din katts aptit och törst.
  • Om din katt har kräkts.
  • Hur din katts avföring ser ut och när din katt senast bajsade.
  • Hur din katts urin ser ut och hur ofta din katt kissar.
  • Hur ögonen ser ut.
  • Om din katt äter någon medicin.

     Anteckna gärna dessa uppgifter innan du ringer till veterinären, så kan denne snabbare avgöra om du behöver komma in med din katt


    vanliga sjukdommar och åkommor hos katter

    infektionssjukdomar hos katt

Katter är mottagliga för många olika infektionssjukdomar och en del av dem är livshotande för katten. Vissa av sjukdomarna finns det vaccin för och därför bör man noga följa de vaccinationsscheman som finns för katter. Beroende på vilket vaccin din veterinär använder ska kattungen vaccineras första gången när den är mellan 8 och 12 veckor. Ett vanligt vaccinationsschema innebär att katten vaccineras två gånger med tre veckors mellanrum och därefter en gång per år.


kattsnuva

(felin influensa) är den vanligaste virussjukdomen hos katt.
Symtom: Katten får feber, den nyser och nos och ögon rinner.
Behandling: Normalt klarar kattens immunförsvar av en influensa, men en gammal katt eller en katt med nedsatt immunförsvar kan påverka hur väl katten klarar av influensan. Vaccin finns mot kattsnuva.


kattpest

är inte lika vanlig som kattsnuva, men sjukdomen är mycket allvarligare. Kattpest kan ta död på en kattunge eller en ung katt på några timmar.
Symtom: Första symtomen är kräkningar och diarré. Katten blir snabbt uttorkad och kan i värsta fall dö.
Behandling: Kattpest behandlas med intravenös vätsketillförsel. Vaccin finns mot kattpest.


kattlloppor

är en av de loppor som angripa katten. Det finns även andra lopparter som kan angripa en katt, bland annat fågelloppor och igelkottloppor.
Symtom: Katten kliar sig intensivt och biter i huden för att stilla klådan. Efter en tid kan katten få loppallergi. Detta drabbar ca 10% av de kattor som haft loppor en längre tid. Symtomen på loppallergi är stark klåda, håravfall och hudförändringar.
Behandling: Loppor behandlas med speciella loppmedel. Loppmedel finns i form av spray, kräm, schampo och lopphalsband. Vänd dig till närmaste apotek för att få råd om lämplig behandlingsmetod.


fästingar

angriper ofta utekatter fästingar. Vissa katter verkar vara mer utsatta än andra. Fästingen är lätt att upptäcka när den väl sugit blod. Då ser den ut som en liten grå ärta. Så snart man upptäcker att katten har en fästing ska man plocka bort den. Gör till en vana att gå igenom kattens päls när den varit ute under vår, sommar och höst, för att snabbt upptäcka om den har fästingar. Fästingen kan orsaka hudirritation och kan även smitta katten med borrelia eller erlichia som kan göra din katt sjuk.


öronskabb

drabbar nästan varje utekatt någon gång under kattens liv. Öronskabb orsakas av ett litet kvalster som sätter sig i hörselgångarna.
Symtom: Katten skakar mycket på huvudet och kliar sig i eller bakom öronen. Inne i örat syns en brunsvart beläggning.
Behandling: Misstänker man att katten fått öronskabb, måste man göra ett veterinärbesök. Veterinären kontrollerar i ett mikroskop om det rör sig om öronskabb. Behandlingen består av örondroppar som veterinären skriver ut recept på. Man måste under behandlingstiden göra rent kattens öron dagligen.


inälvsmask

får de flesta katter någon gång under sin livstid. När katten äter smittade bytesdjur kan den få i sig olika typer av inälvsmaskar.
Symtom: I vissa fall märks ingenting på katten. Men kattungar som är svårt angripna av mask kan vara slöa, få diarré och svullna magar. Andra symtom kan vara livlös päls, viktminskning och dålig kondition. Det händer också att katter kräks i samband med att de drabbats av mask. Ibland är kattens blinkhinnor synliga när katten fått mask.
Behandling: Genom att regelbundet avmaska sin katt kan man undvika att de får svåra problem av maskangreppen. Apoteket säljer olika maskmedel för katter. Fråga där om råd om lämpligt medel för just din katt.


ögonproblem hos katt

Kattögat har ett ”tredje” ögonlock, den s.k. blinkhinnan. Den sitter i inre ögonvrån och smörjer och skyddar ögonen. Är det tredje ögonlocket synligt i ena ögat kan det bero på en skada i just det ögat. Är båda blinkhinnorna synliga kan det bero på att katten lider av uttorkning, infektion eller stress. Sök veterinär vid tecken på ögonsjukdomar, eller om blinkhinnorna är synliga.

Tandsten

Katter kan drabbas av tandsten, och hur mycket som bildas är individuellt. Tandsten kan så småningom göra att katten drabbas av tandlossning. Det är svårt att själv se om katten fått tandsten, men vid den årliga vaccineringen kan veterinären titta på kattens tänder för att se om man behöver åtgärda tandstenen. Man kan förebygga tandsten hos katt genom att låta katten äta torrfoder. Att borsta tänderna på katten är också ett bra sätt att förebygga tandsten, men detta kan vara mycket svårt om inte katten är van vid tandborstning från början. Har katten redan mycket tandsten får veterinären söva katten och ta bort tandstenen med ultraljud, eller genom att manuellt skrapa tänderna.

Kräkningar & diarré

Kräkningar och diarré är inga sjukdomar i sig, men kan vara ett symtom på en sjukdom hos katten. Vissa katter kräks när de ätit för fort. Det är också vanligt att katter kräks upp hårbollar. Diarré kan också drabba katten om den fått i sig dålig mat etc. När det gäller kräkning och diarré får man gå efter kattens allmäntillstånd. Kontakta veterinär genast om katten kräks och samtidigt har förstoppning, eftersom det då kan vara frågan om hårbollar som fastnat i mag- tarmkanalen på katten. Om katten är allmänpåverkad eller om kräkningarna är blodblandade ska veterinär genast kontaktas. Vid diarré ska man kontakta veterinär om diarrén är blodblandad eller om allmäntillståndet hos katten är påverkat. Annars kan du försöka att bara ge katten vatten upptill ett dygn så att magen för lugna sig. Sedan kan du försiktigt pröva att ge välling, kokt fisk eller morotspuré.

Viktminskning

Viktminskning hos katt är ingen sjukdom, men kan vara ett symtom på sjukdom hos katten. En katt som minskar i vikt utan att du kan hitta någon förklaring till viktminskningen, ska alltid undersökas av veterinär eftersom det finns en mängd olika sjukdomar som kan orsaka att katten minskar i vikt.

Ökad aptit

Det är svårt att avgöra vad som är normal aptit hos en katt, men en plöstlig aptitökning kan ha medicinska orsaker och därför kan det vara bra att låta en veterinär undersöka katten om den plöstligt får ökad aptit. En plöstligt aptitökning kan bland annat bero på:

  • Diabetes
  • Sköldkörteltumör
  • Njurfel
  • Pankreatit (sjukdom i bukspottkörteln)
  • Maskangrepp 


    Ökad törst

    Ökad törst, speciellt hos äldre katter, är ibland ett tecken på att något är fel. Om du inte hittar någon rimlig orsak till att din katt plötsligt dricker mer än vanligt, ska du kontakta veterinären.

    Urinvägsproblem

    Om din katt verkar ha problem när den kissar, ska du också kontakta veterinären. Urinvägsinfektioner och blåskatarr kan drabba katter och om infektionen inte behandlas kan den sprida sig till njurarna och bli livshotande för katten. Ett annat urinvägsproblem som främst drabbar hankatter, är urinsten. Urinstenar kan fastna i urinvägarna och orsaka stopp som kan vara livshotande för katten.

    Kattskötsel och utrustning för din katt

    Även om en katt inte kräver lika mycket tid som många andra husdjur, behöver en katt mycket omsorg. Katter är självständiga djur, men behöver ändå mycket uppmärksamhet och sällskap. Grundläggande för att få en frisk och nöjd katt är att den ska få en balanserad kost och alltid ha tillgång till friskt vatten. Katten måste också ha tillgång till en kattlåda eller ha möjlighet att gå ut för att kissa och bajsa. En katt bör vaccineras en gång om året och avmaskas regelbundet. En långhårskatt behöver också mycket pälsvård, med borstning och kamning.


    Att köpa katt

    När du bestämt dig för vilken kattras du vill ha är det dags att börja leta efter en lämplig katt. Du måste också bestämma dig för om du vill ha en kattunge, eller om det går lika bra med en vuxen katt. För att hitta en kattunge av en bestämd ras, kan man gå in på SVERAK:s hemsida och vidare till kattklubbar. Via kattklubbarna kan man sedan hitta kattungar som är till salu. Kattungar av raskatter annonseras också ut via andra kattsidor och också i lokaltidningar.

    En vanlig huskatt är lättare att få tag på. Sök på katter till salu på nätet, så får du otaliga träffar. Annonser om katter till salu brukar finnas uppsatta i affärer och det brukar också finnas gott om annonser i dagstidningarna. Hör man sig för bland vänner och bekanta, brukar man också hitta någon som har kattungar till salu. Om du väljer att skaffa en vuxen katt bör du ta reda på varför katten är till salu eller ska omplaceras. En vuxen katt kan ha lagt sig till med ovanor som är omöjliga att få bort.

    Välja kattunge

    När du väljer den kattunge som du kanske ska leva med i 15 år framåt är det viktigt att du tar god tid på dig. Det är viktigt att du får träffa kattmamman och se om hon har ett bra temperament. Kattungens päls ska vara tät och glänsande och ögonen ska vara klara. Den kattunge du väljer ska vara nyfiken och pigg. Om du vill vara riktigt säker på att kattungen är frisk, ska du låta en veterinär undersöka katten innan du bestämmer dig. Gäller det en dyr raskatt ska du ha ett veterinärintyg på att katten är frisk. Kattungen kan hämtas hem när den är ungefär 12 veckor gammal och helt avvand. Att ta en katt från sin mamma för tidigt kan ge psykiska problem hos katten i framtiden. När det börjar bli dags för att hämta hem kattungen är det bra om allt är iordning för den nya familjedmedlemen.

    Kattskötsel

    Kattens klor

    Kattens klor kan behöva klippas. Om du behöver klippa klorna beror på hur katten lever, om det är en innekatt eller utekatt och hur aktiv den är. Kontrollerar regelbundet att klorna inte blivit för långa. Använd helst en kloång som är avsedd för katter. De finns att köpa i de flesta djuraffärer.

    Att klippa kattens klor är kan vara besvärligt, speciellt om katten inte vill samarbeta. Ett bra sätt är att ha katten i knät och hålla fast den med ett bestämt grepp. Tryck på trampdynan precis bakom klorna för att få fram klorna. Var försiktig så att du inte klipper i den rosa pulpan som innehåller både nerver och blodkärl. De vita spetsarna består av död vävnad och här går det bra att klippa utan att det känns.

    Öronrengöring

    Kattens ytteröron kan bli smutsiga så ta för vana att kolla din katts öron med jämna mellanrum. Rengör ytteröronen med små fuktiga bomullstussar. Var försiktig så att du inte skadar kattens känsliga öron.

    Om din katt börjar klia sig i öronen eller skaka på huvuden kan katten ha fått en öroninfektion. Vid öronskabb får katten mörk beläggning eller mörkt vax i öronen. Om du misstänker en infektion eller öronskabb måste du gå till veterinären med din katt.

    Avmaskning

    Du bör avmaska din katt regelbundet. Avmaskningsmedel finns receptfritt på Apotek. En utekatt bör avmaskas ca två gånger per år. Förutom vid dessa tillfällen så skall katten naturligtvis avmaskas så snart man upptäcker att katten har mask. Även innekatter kan ha mask, eftersom du drar in jord som kan innehålla parasiter med dina skor. Innekatter behöver enligt nya rekommendationer endast avmaskas om man märker att den fått mask.

    Vaccination

    En katt behöver vaccineras mot kattpest och kattsnuva en gång per år. Utekatten träffar på andra katter ute, och riskerar därför att smittas. Innekatter kommer främst i kontakt med smitta genom att du för med dig smitta utifrån på skor eller kläder.

    Kastrering

    Kastrera honkatten om du inte vill få ungar efter den. Katten mår varken bra av att gå på p-piller länge eller löpa utan att få para sig. Kastrera även din hankatt om den inte ska paras. En hane som inte är kastrerad kan börja markera revir genom att skvätta urin inomhus. En hankatt som är kastrerad är oftast lugnare och mer tillgiven än en okastrerad. Katten kan kastreras när den är 6 månader eller äldre. Kastrering av hankatt innebär att testiklarna avlägsnas, och kan ske med endast lugnande och lokalbedövning. Honor måste sövas ner. När det gäller honor kunde man tidigare välja mellan sterilisering och kastrering, där det sistnämnda är att föredra. En steriliserad honkatt fortsätter med sitt löpbeteende, vilket hon inte gör efter en kastrering. Kastrering av honkatt är förstås dyrare än sterilisering, men väl värt pengarna. Vid sterilisering skärs äggledarna av, och vid kastrering av honkatt avlägsnas äggstockar och/eller livmoder.

    Pälsvård

    En frisk katt sköter sin päls genom att slicka och putsa sig. Katten sväljer det lösa håret och ibland kan detta katthåret samlas till en hårboll i magen. Vissa katter, speciellt långhåriga, kan ha problem med hårbollar som fastnar i matsmältningsorganen. Andra katter får inga problem med detta, utan spyr helt enkelt upp hårbollarna. Ett bra och enkelt laxermedel är att sätta en klick vaselin eller lite olja på kattens tassar. När den sedan slickar sig får den i sig vaselinet/oljan och detta hjälper katten att bli av med hårbollarna ”den naturliga vägen”. Om du kammar och borstar din katt regelbundet undviker du att den får i sig så mycket löst katthår. Dessutom hamnar inte så mycket hår på möbler och dina kläder. Det finns olika typer av borstar och kammar som är specialanpassade för katter i djuraffärer och varuhus.

    Utrustning för katter

    Transportbur

    Du bör skaffa en bra transportbur som katten kan ha hela livet. En transportbur är nödvändig när du behöver ta med dig katten i bilen. Ha alltid katten i en transportbur när du behöver ta katten med dig i bilen, både för din och för kattens säkerhet. Skaffa transportburen innan du ska hämta hem din katt, så blir hemresan mycket enklare.

    Kattlåda och kattsand

    Det finns olika typer av kattlådor att köpa i djuraffärer och i varuhus. Vissa katter skvätter mycket sand, eftersom kattens naturliga beteende innebär att de vill dölja spåren efter sig. Då kan en kattlåda med huv vara bra, eftersom det förhindrar en hel del skvättande. Det är inte så trevligt att behöva trampa i kattsand som skvätts överallt. Tänk på att din katt växer, köp inte för liten kattlåda. När det gäller kattsand får man prova sig fram till vad man själv och katten föredrar. Det finns en hel uppsjö av olika kattsandstyper, klump- och icke klumpbildande, finkornig och grovkornig och även olika typer av pellets. Använd alltid någon typ av sand som är avsett för kattlådor, eftersom dessa förhindrar att det luktar om kattlådan. Du behöver också en plastspade att rensa kattlådan med.

    Mat- och vattenskålar

    Köp mat- och vattenskålar som är lätta att göra rena. Placera skålarna där katten kan äta relativt ostört. Vissa katter föredrar att dricka direkt ur vattenkranen, duschen eller ur tvättstället. Om du inte vill att din katt ska lägga sig till med sådana vanor, så får du aldrig börja vänja dem vid detta, eftersom det sedan kan vara omöjligt att få katten att dricka på något annat sätt.

    Kattmat

    Kattungen behöver, precis som vuxna katter, en fullvärdig kost. Bäst är att ge katten färdigt foder, torrt eller vått. Detta foder innehåller allt vad katten behöver. Det finns speciellt kattfoder som är anpassat efter kattungar, läs på förpackningen vilken ålder fodret är anpassat för. Du kan även ge katten något du själv lagat till, men detta bör inte ske för ofta eftersom katter lätt får magproblem av sådan mat som inte är anpassade för dem. Se också till att katten alltid har friskt vatten framme, speciellt viktigt är detta om du ger din katt torrfoder, eftersom katten annars kan få urinvägsproblem. Torrfoder har den fördelen att det håller tänderna friska och minimerar tandsten hos din katt. Torrfoder kan stå framme hela dagen, så att katten kan äta när den själv vill. Torrfoder är också mycket billigare än burkmat. Om du väljer att ge din katt burkmat så se till att den då och då får torrfoder att gnaga på. Innan du hämtar hem din katt bör du fråga uppfödaren vilken mat katten är van vid, eftersom katter är mycket känsliga för förändringar. Se till att ha ”rätt” foder hemma när katten flyttar in. Sedan kan du långsamt vänja den vid det märke du föredrar. Ge ALDRIG katten mat som är avsedd för hundar. Hundmat innehåller inte taurin, som är så viktigt för katten. Katter kan inte producera detta ämne själva.

    Klösbräda

    Köp en ordentlig klösbräda redan från början. Alla katter vässar klorna och genom att erbjuda ett bra ställe där katten kan klösa förhindrar man att den börjar klösa på möbler och andra olämpliga ställen. En klättermöbel är oftast populär. Den kan bestå av en klöspelare och olika plattformar eller krypin.

    Klotång

    En innekatt behöver klippa sina klor då och då. Använd alltid en speciell klotång när du gör detta, så att du inte skadar katten.

    Leksaker

    En katt behöver aktiveras. Det finns speciella kattleksaker att köpa både i varuhus och i djuraffärer, men många leksaker kan du tillverka själv, eller så väljer katten själv vad den tycker är en bra leksak.

    Leksaker

    En katt behöver aktiveras. Det finns speciella kattleksaker att köpa både i varuhus och i djuraffärer, men många leksaker kan du tillverka själv, eller så väljer katten själv vad den tycker är en bra leksak.


    Nu kommer det lite fakta om guldhamstrar

    Guldhamstern är den största hamstern. Trots namnet, så finns guldhamstern i många olika färger; svart, choklad, cremé, vit , m.m. Den finns även i olika hårlag. Den kan vara korthårig, långhårig (hanar har ofta längre päls än honor) och den kan ha ett anlag som kallas satin. Satin innebär att hårstråna är tunnare och formade så att ljuset lättare tas upp och hamstern får en blank och glänsande päls.

    Guldhamsterns ursprungliga färg kallas på engelska för Golden. På svenska heter den "normalfärgad". En normalfärgad hamster är brun/röd med "halvmånar" på halsen, och en svart kil i pannan (se bild). Magen är gråvit, och öronen och ögonen är mörka.

    Guldhamstern måste bo ensam!!! Om två guldhamstrar träffas blir det slagsmål tills en av dem dör! Grundregeln är: En hamster, en bur.

    Vikt: 100-200 g

    Max ålder: 2-3 år

    Antal ungar per kull: 10-12 ungar föds efter ca 16 dygn. (Ungarna måste skiljas åt efter 4-5 veckor.)


     

    Nattdjur?
    Hamstern är ursprungligen nattdjur, men så småningom kommer den att vänja sig vid dina tider. När du är uppe och rör dig omkring hamsterns bur kommer han att vakna och stiga upp. Efter ett tag vänds hans dygnsrytm och han är vaken på dagen.

    Att få hamstern tam:
    Lyft upp hamstern korta stunder under dagen, så den vänjer sig vid dig och dina händer. När du ska lyfta hamstern ska du närma dig från sidan, aldrig uppifrån (då blir den skrämd). Ta lugna och försiktiga rörelser i början. En liten hamsterunge är vild i början, så var försiktig så den inte hoppar ur din hand. Du kan locka fram hamstern genom att hålla en godbit i handen.

    Föreningar för hamstrar finns det, där man kan ställa ut sin hamster och få en medlemstidning. Det finns också uppfödare runt om i sverige som säljer rasrena hamstrar med stamtavlor.

    MAT för HAMSTRAR

    Hamstern är allätare. I det vilda lever de i öknar och på stäpper där de livnär sig på frön, bär, blad och rötter. Men de äter även insekter, spindlar och sniglar. Dvärghamstern och Guldhamstern äter samma sorts mat.


    BASFODER:
    Fröblandningar, som kan köpas i lösvikt i djuraffärer, använder du som basfoder. (Du kan även göra en egen hamsterblandning av t ex solrosfrön (måttliga mängder), sesamfrön, hirskolv, mariekex, skorpor, russin, ris, cornflakes, havregryn och knäckebröd).
    Dvärghamstern gillar fröblandningar med små fröer, du kan tex blanda i finkblandning.


    TILLSKOTT:
    Som tillskott till basfodret ger du något av följande:
    (grönsaker och frukt ges i små mängder, annars kan hamstern få diarre)


    Äpple Pasta
    Päron Kokt ris
    Morot Russin
    Sallad Persilja
    Vitkål Gräs
    Melon Maskrosblad
    Vindruvor Klöver
    Hasselnötter Groblad
    Knäckebröd Bär tex jordgubbe
    Kålrot Groddar, t ex alfalfa
    Salladskål Färska löv, t ex björk, lönn
    Gurka Nate/våtarv
    Tomat (utan skal) Broccoli
    Blomkål Bladspenat
    Dill Lomme
    Persika Yoghurt
    Ärtor Välling
    Kokt potatis



    En gång per vecka ger du något av detta:

    • Liten bit kokt eller stekt kött eller fisk (utan kryddor!) Ge inte korv (är för salt) eller leverpastej (kan ge diarre).
    • Liten bit kattmat på burk t ex whiskas, sheba, iams. TIPS: Du kan också ge frikadeller i barnmatsburkar istället för kattmat.
    • Pannkaka
    • Kokt ägg
    • Mjölmaskar

    Du kan också ge hamstern en pinne att gnaga på. Ta t ex en pinne från ett obesprutat fruktträd (OBS! Gullregn och idegran är giftiga!)


    FARLIG MAT:

    • Citrusfrukter, t ex apelsin, är för surt för hamsterns mage.
    • Ge inte starkt kryddad mat.
    • Rå kyckling kan innehålla bakterier som hamstern blir sjuk av.
    • Avokado är giftigt för t ex fåglar och andra mindre däggdjur då de inte har lika välutvecklade njurar som vi människor. Hur pass giftigt det är för hamstrar är osäkert, men du bör inte ge det i för stora mängder.


      fakta om kaniner

      innan man skaffar sin kanin finns det dock väldigt många saker som man som blivande kaninägare bör tänka igenom väldigt noga. Kommer jag att ha tid att sköta om min kanin med den omsorg som djuret faktiskt kräver? Tor jag att jag kommer att klara av att hålla rent i kaninens kaninbur flera gånger i veckan, och kommer jag att tycka att det är lika roligt att sköta om min kanin efter 3 år som jag kommer att tycka att det är de första veckorna?


      Visst är det bra att veta? 

      Ni kommer nog inte orka att läsa allt, hihi :)

      Aja, nu kommer tre bilder







    Långt inlägg va ?

    hejdå
    // emelie


  • Comments




    Ditt namn:
    spara uppgifter?

    din mailadress: (bara jag som ser)

    Blogg/hemsida?:

    Vad har du på hjärtat?:

    Trackback
    RSS 2.0